E-Sonuç

Randevu Al

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon

Vücudumuzun en önemli sistemlerinden bir tanesi; insana hareket edebilme kabiliyeti veren kas ve iskelet sistemidir. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, insan kas ve iskelet sisteminde doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıkların, nörolojik rahatsızlıklardan doğan hareket kısıtlılığının tanısı, tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanına giren konular oldukça geniştir. Ortopedik, nörolojik, romatizmal, kardiyopulmoner hastalıkların tanı ve tedavisinde fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlık alanı, diğer tıp alanlarının vazgeçilmez destekleyici unsurudur.

Fiziksel tedavi ve rehabilitasyon ayrılmaz bir bütündür, rehabilitasyon uygulamalarına tedavinin bitiminde değil, tedavi ile birlikte başlanmalıdır. Hastanemizin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon birimindeki alanında uzman ekipler, hastanın yaşı ve genel durumunu dikkate alarak bir tedavi programı belirler ve hangi tedavinin hangi hastaya uygun olduğuna karar verir.

Hastanemizde Uygulanan Etkili Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları

  • Egzersiz: Bir kasın gücünü, enine kesitinin büyüklüğü belirler; kasın enine kesiti ne kadar büyükse kas o kadar güçlü demektir. Güçlü kaslar için de kas üzerine belli bir direnç uygulanması gerekir. Fizik tedavide kullanılan egzersiz yöntemleri bunun en etkili yollarından biridir.
  • Manuel Terapi: Fizik tedavi denildiğinde akla ilk gelen yöntemlerden bir tanesi manuel terapidir. Manuel terapi mutlaka alanında uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır, aksi durumda kalıcı hasarlara neden olabilir.
  • Elektroterapi: Elektroterapi vücutta bir bölgenin çalışma kapasitesini ölçebilmek, kasların kaybettiği hareket kabiliyetini yeniden kazanmasını sağlamak amacıyla vücuda kontrollü biçimde elektrik verilmesi yöntemidir.
  • Hidroterapi: Suyun, başta kaldırma kuvveti olmak üzere, belli fiziksel özelliklerinden faydalanılarak rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi ile hastaların kasları üzerindeki yükün azaltılarak kasların gevşemesi ve ağrılarının azaltılması amaçlanır.
  • Fototerapi: Tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde güneş ışınlarından faydalanılmıştır. Teknolojik gelişmelerle birlikte UV ışınları cihazlar yardımıyla filtrelenir ve uygun dozlarda insan vücuduna uygulanarak hücrelerin canlanması sağlanır.
  • Mekanoterapi: Bazı kas ve iskelet rahatsızlıklarının mekanik aletler kullanılarak tedavi edilmesi yöntemidir. Mekanoterapi aletleri, hastaya, isteği dışında yapması istenen hareketleri yaptırır; zamanla hastanın hareketleri kendisinin yapması amaçlanır.
  • Sıcak (Termoterapi) ve Soğuk (Kriyoterapi) Uygulamaları: Kan dolaşımını arttırmak, ağrı ve kas spazmını azaltmak amacıyla sıcak uygulama kullanılırken; kan dolaşımını azaltmak, hücre dayanıklılığını arttırmak amacı ile de soğuk uygulama kullanılır
  • Kuru İğneleme: Ağrılı bölgeye ince iğneler batırılması yoluyla uygulanan bir fiziksel tedavi yöntemidir. Çoğu zaman hastalar yöntemin ağrılı ve acılı bir tedavi yöntemi olduğunu düşünür. Ancak kuru iğneleme yönteminde kullanılan iğneler çok ince olduğu için bu tedavi ağrılı bir yöntem değildir.
  • Elektro Şok Dalga Tedavisi (ESWT): Güçlü ses dalgalarının bir cihaz aracılığıyla vücudun belli bir alanına odaklanması ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kas ve iskelet sistemini uyararak bölgenin kendisini onarmasını tetikler.
  • Kinezyo ve Rijit Bantlama: Kinezyo bant; hafif esnek, insan derisinin özelliklerini taşıyan, 3-5 gün vücutta kalabilen bantlardır. Dolaşım sistemini harekete geçirerek kas ve iskelet sistemi üzerindeki ağrıyı ve inflamasyonu azaltıcı etkisi vardır. Rijit bant ise sporcu bantlama olarak adlandırılır, daha çok istenilen bölgeyi sabitlemek amacıyla kullanılır.
  • PRP: Son yıllarda pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan PRP; kişinin kendi kanından elde edilen plazma yardımıyla hücre yenilenmesini sağlamaya yarayan bir yöntemdir. Plateletten zengin plazma anlamına gelen PRP’nin hasarlı dokulara enjekte edilmesiyle yeni ve sağlıklı hücrelerin oluşması hedeflenir. Her yaşta hasta üzerinde kullanılması uygun olsa da bu tedavide hastanın genç olması ve aktif bir hayat sürdürmesi, PRP yönteminden hızlı sonuç alınmasına olanak tanır.
  • Kupa Çekme (Hacamat): Vücuttan atılması gereken kimi zararlı maddeler her zaman vücudun kendi mekanizması tarafından atılamamaktadır. Hacamat yöntemi sayesinde kanın bu zararlı maddelerden temizlenmesi mümkün olur. Bu tedavi ile vücudun bağışıklık sistemi uyarılır, bölgesel oksijenlenme ve kanlanma sağlanır, zararlı maddelerin atılması ile vücut yenilenir.

 

Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, çeşitli fiziksel rahatsızlıkların tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgilenmektedir. Deneyimli fizyoterapistler ve FTR uzmanları tarafından sunulan hizmetlerle hastaların fonksiyonel kapasiteleri artırılarak yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. İşte bölümümüzde verilen detaylı hizmetler:

 

1. Ortopedik Rehabilitasyon:

   - Ortopedik rahatsızlıklara yönelik özel Fiziki Tedavi programları.

2. Nörolojik Rehabilitasyon:

   - Felç, beyin travması, omurilik yaralanmaları gibi durumların tedavisi.

   - Nörolojik rehabilitasyon egzersizleri.

3. Romatolojik Rehabilitasyon:

   - Romatizmal hastalıkların teşhisi ve tedavisi

   - Eklem ve kas rahatsızlıklarına yönelik terapiler.

4. Spinal Rehabilitasyon:

   - Bel ve boyun fıtığı sonrası rehabilitasyon.

   - Omurga sorunlarına özel egzersiz ve manüel terapiler.

   - Bölgesel Enjeksiyonlar

5. Pediyatrik Rehabilitasyon:

   - Çocuklarda görülen gelişimsel ve norolojik hastalıkların tedavisi.

   - Serebral Palsi ve Spina Bifida Rehabilitasyon Çalışmaları

6. Amputasyon Rehabilitasyonu:

   - Protez veya ortez kullanımının öğretilmesi.

   - Ampute hastaların rehabilitasyonu.

7. Spor Yaralanmaları Rehabilitasyonu:

   - Sporcularda sık görülen yaralanmaların tedavisi. Burkulma,Zorlanma (Sprain,Strain) Yaralanmaları

   - Sporculara özel rehabilitasyon programları.

 

8. Özel Rehabilitasyon ve Ağrı Yönetimi

  - Kayropraktik tedavi

  - Manuel Terapi

  - Hacamat (Kupa Terapisi)

  - Diz ağrılarında bölgesel PRP

  - Bölgesel Ağrı Tedavisi (Enjeksiyon)

  - Hidroterapi (Su Terapisi)

  - Elektroşok Tedavisi

 

Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, hastaların günlük yaşantılarına mümkün olan en kısa sürede dönmesini sağlamak ve fiziksel sağlıklarını optimize etmek amacıyla kapsamlı bir yaklaşım benimsemektedir.